MOJOformusiclogo.png
VEILINGSTUK 8 - SOLD

VEILINGSTUK 8 - SOLD

TWEE HISTORISCHE FOTO’S
PARADISO
FOTOGRAAF ONBEKEND

Jaar: jaren ‘80
Afmetingen: 45 x 30 cm
Materiaal: foto op dibond
Donatie: Paradiso
Adviesprijs: €300 voor twee foto’s

HET VERHAAL

FOTO 1
Huib Schreurs was in de jaren ’80 directeur van Paradiso en heeft destijds een wiegend kruis op het dak van de zaal laten plaatsen. Volgens hem bestond er een duidelijke overeenkomst tussen het eren van heiligen zoals katholieke christenen dit doen en hoe muziek en muzikanten worden geëerd in de muziekwereld. Dit thema kwam regelmatig opnieuw naar voren in zijn tijd als directeur van Paradiso: zo is er onder andere een keer een heilige mis georganiseerd in Paradiso op een zondagochtend, compleet met heiligenbeelden, een priester, koorknapen en een hele kerkgemeenschap die eenmalig voor hun mis naar de Weteringschans kwam.

FOTO 2
De tweede foto is afkomstig uit het Stadsarchief van Amsterdam. Op de foto zie je Paradiso gefotografeerd vanaf de zijkant. De foto is genomen vanaf het dak van wat destijds het Huis van Bewaring was. De verstandshouding tussen Paradiso en de gevangenis was altijd heel ontspannen: als de gevangenen niet konden slapen omdat de muziek te hard stond, dan kwam er even een cipier langs Paradiso en werd de muziek zachter gezet.

Joszef, een medewerker van Paradiso, schoot op gezette tijden (en op bestelling) hasjblokjes met een katapult vanuit Paradiso naar de luchtplaats van de gevangenis.

VEILINGSTUK 7

VEILINGSTUK 7

VEILINGSTUK 9 - SOLD

VEILINGSTUK 9 - SOLD